Historisch klein landschapselement terug als landmarker en biodiverse broedplaats.

Rotterdam Schiebroek, 5 februari 2022:  Vandaag is in Rotterdam Schiebroek de eerste vlechtheg van Rotterdam gerealiseerd. Met een groep vrijwilligers, indrukwekkend handgereedschap en onder deskundige begeleiding van voormalig Nederlands kampioen Lex Roeleveld, werd een strook met struiken en bosschages omgevormd tot een ondoordringbare vlechtheg.

Wat maakt een vlechtheg bijzonder?

Een vlechtheg werd vroeger door boeren aangelegd om een houtwal of heg ondoordringbaar te maken. Zo kwam het vee niet op de akkers en konden de lammetjes niet uit hun wei ontsnappen. Met de komst van prikkeldraad werden de arbeidsintensieve vlechtheggen overbodig. Tegenwoordig zien landschapsbeheerders weer de schoonheid en biologische meerwaarde in van een vlechtheg. 

De cursisten werkten zaterdag met staken en binders, waarbij ze de met de hiep (een soort bijl) struiken en bomen ‘leggen’. Door de struiken vast te zetten tussen stokken ontstaat de ondoordringbare heg. Die wordt afgewerkt met lange binders van de ratelaar.

Asserweide 

Aan de Asserweide, in Schiebroek Zuid loopt weliswaar geen vee, maar steken buurtbewoners als sinds 2014 veel energie in het onderhoud van de speelveldjes voor hun deur. De begrenzing tussen het speelveld voor de allerkleinsten en het fietspad was een reden om de vlechtheg aan te leggen. Daarnaast is de natuurwaarde die uitgaat van een dergelijke heg voor ons belangrijk, aldus Marco Tieleman, initiatiefnemer in de buurt. We hebben ook nestkasten opgehangen, een bijenhotel geplaatst en bieden de kinderen in de buurt zelfplukfruit aan.

Upgrade woonomgeving

Waar de recente upgrade van de speelveldjes bij de Assertuinen financieel werden ondersteund door Bewonersinitatieven van de Gemeente Rotterdam, de NAM en Groenservice Zuid-Holland, was het voor dit project alleen die laatste die een bijdrage leverde.

Acht jaar geleden al staken de bewoners, samen met Annemiek Bongers van Atelier Ondertussen, de handen uit de mouwen en realiseerden ze een natuurlijke speelaanleiding voor de jeugd uit de buurt. Recente breidden ze hun initiatief uit met een mountainbikeparcours, en kregen een klimboom, hangmatpalen en een speelveldje een opfrisbeurt.